بلاگ

همه چیز درباره کارکرد روغن موتور

کارکرد روغن موتور

روغن موتور جز حیاتی برای عملکرد مناسب و طول عمر موتورهای احتراق داخلی است، خواه در خودروها، کامیون‌ها، موتورسیکلت‌ها به کار رود یا سایر ماشین‌آلات مانند ماشین چمن‌زنی و موتور ژنراتورها. در موتورها قطعاتی وجود دارد که در مقابل یکدیگر حرکت می‌کنند و اصطکاک بین قطعات با تبدیل انرژی جنبشی به گرما سبب می‌شود نیروی مفید هدر رود. نتیجه می‌تواند راندمان پایین‌تر و تخریب موتور باشد. بنابراین در کلام ساده می‌توان گفت روغن‌کاری مناسب باعث کاهش مصرف سوخت، قدرت تلف شده و افزایش طول عمر موتور می‌شود. با این مقدمه به سراغ بررسی کارکرد روغن موتور می‌رویم.

 

روغن موتور چیست؟

اجازه دهید ابتدا به تعریف روغن موتور بپردازیم. از نظر فرمولاسیون شیمیایی، این ترکیبات از روغن‌های پایه تقویت شده همراه با افزودنی‌های مختلف و بهبود دهنده‌های شاخص ویسکوزیته تشکیل شده‌اند. از نظر کارکرد، وظیفه آن‌ها این است که موتور را از لجن و دترجنت‌ها (شوینده‌ها) تمیز کنند. همچنین اسیدهای ناشی از اکسیداسیون را خنثی کرده که نتیجه بهبود آب‌بندی رینگ‌های پیستون و خنک‌کردن موتور است. روغن موتور می‌تواند معدنی یا مصنوعی باشد و بسته به این موضوع آن‌ها می‌توانند ترکیبات متفاوتی از نفت خام تصفیه شده یا پلیمرهای تولید شده در آزمایشگاه داشته باشند.

 

روغن موتور معدنی و مصنوعی

روغن موتور معدنی از نفت خام ساخته می‌شود. نفت خام پس از استخراج و انتقال به یک پالایشگاه، چندین فرآیند پالایشی را طی می‌کند تا برخی ناخالصی‌ها حذف شود. این  نوع از روغن‌ها از هیدروکربن‌ها (اکسیژنه یا غیر اکسیژنه) تشکیل شده‌اند، اما ممکن است حاوی ترکیباتی مانند گوگرد یا نیتروژن نیز باشند. پس از پردازش، مواد افزودنی به روغن موتور به اصطلاح معدنی اضافه می‌شود تا عملکرد آن بهبود یابد.

روغن مصنوعی را می‌توان به صورت شیمیایی در آزمایشگاه ایجاد کرد، اما می‌تواند از نفت تصفیه شده نیز تهیه شود. پالایش روغن مصنوعی فرآیند پیچیده‌تری نسبت به روغن معدنی است. در این فرآیند ساختار مولکول‌های هیدروکربن اصلاح می‌شود و در نهایت بهترین آرایش مولکولی به دست آمده حفظ می‌شود. افزودنی‌های زیادی نیز به روغن‌های مصنوعی اضافه می‌شوند. روغن موتور به اصطلاح مصنوعی روغنی با کیفیت بالا در نظر گرفته می‌شود که خالص‌تر است و عملکرد بالاتری نسبت به روغن موتور معدنی دارد.

 

افزودنی‌ها

برای اطمینان از کیفیت، عملکرد و طول عمر روغن موتور مواد افزودنی هم به روغن‌های معدنی و هم به روغن‌های مصنوعی اضافه می‌شود. افزودنی‌ها باید با روغن پایه مخلوط شوند تا به طور موثر عمل کنند. نسبت مواد افزودنی در روغن پایه می‌تواند تا 20٪ باشد. این ترکیبات اجزای محلول در روغن هستند که به روغن خواص اضافی می‌دهند که قبلاً نداشته است. هدف استفاده از افزودنی‌ها در روغن موتور عبارت است از:

  • بهبود عملکرد سطوح برای مثال جلوگیری از سایش و خوردگی
  • محافظت از روغن برای مثال افزودنی‌های ضد کف برای جلوگیری از کف و ورود اکسیژن
  • بهبود کیفیت روغن برای مثال بهبود‌دهنده شاخص ویسکوزیته

انواع افزودنی‌ها و نقش آن‌ها در روغن موتور عبارت است از:

  • افزودنی‌های بازدارنده اکسیداسیون: با گذشت زمان روغن موتور اکسید می‌شود. در این شرایط قطعات موتور به طور ناکارآمدی روغن‌کاری می‌شوند. به همین دلیل است که روغن موتور باید به طور منظم تعویض شود. با این حال، افزودنی بازدارنده اکسیداسیون فرایند اکسیداسیون را کند کرده و طول عمر روغن موتور را بهبود می‌بخشد.
  • مواد افزودنی شوینده یا دترجنت:  ویژگی اصلی این دسته از افزودنی‌ها حذف رسوبات و ریز ذراتی است که هنگام استفاده از وسیله نقلیه روی سطوح ایجاد می‌شود. این افزودنی‌ها از چسبیدن آلاینده‌ها به اجزا، به ویژه اجزای داغ مانند پیستون یا رینگ پیستون جلوگیری می‌کنند.
  • مواد افزودنی دیسپرس‌کننده: دیسپرسنت‌ها افزودنی‌هایی هستند که آلاینده را در حالت سیال معلق نگه می‌دارند. یه عبارتی به عنوان یک حلال عمل می‌کنند که در حفظ تمیزی روغن و جلوگیری از تشکیل لجن موثر است. بنابراین از تجمع رسوب بر روی قطعات موتور جلوگیری کرده و رسوبات به فیلتر روغن منتقل می‌شوند.
  • افزودنی‌های ضدکف: استفاده از افزودنی‌های شوینده می‌تواند روی سطح روغن کف ایجاد کند. این کار از روغن‌کاری صحیح قطعات موتور توسط روغن جلوگیری می‌کند. افزودنی ضدکف برای جلوگیری از این اتفاق استفاده می‌شود.
  • افزودنی‌های ضدسایش: این‌ها افزودنی‌های اصلاح‌کننده اصطکاک نیز نامیده می‌شوند. افزودنی‌های ضدسایش لایه‌ای از روغن جامد اضافه می‌کنند که به محض راه‌اندازی خودرو، موتور را روان‌کاری می‌کند؛ بنابراین از اصطکاک بین قطعات جلوگیری می‌کند. این افزودنی بیشتر در روغن‌های معدنی استفاده می‌شود.
  • مواد افزودنی بازدارنده خوردگی: موتور از قطعات فلزی که به زنگ‌زدگی حساس هستند ساخته شده است. مواد افزودنی ضدخوردگی قطعات را از زنگ‌زدگی محافظت می‌کند.
  • اصلاح‌کننده‌های شاخص ویسکوزیته: این افزودنی‌ها تفاوت ویسکوزیته بین روغن سرد و روغن داغ را کاهش می‌دهند.
  • افزودنی‌های ضدیخ: این افزودنی‌ها با تغییر دمای سخت شدن روغن به سازگاری روغن‌های موتور مختلف با محیط خود کمک می‌کنند. آن‌ها به عبارتی سیالیت روغن سرد را افزایش می‌دهند.
لیست ادتیوهایی که در روانکار صنعتی استفاده می‌شوند
بیشتر بخوانید

“لیست ادتیوهایی که در روانکار صنعتی استفاده می‌شوند” به شما اطلاعات بسیار جزئی‌تری را در مورد نقش افزودنی‌ها در ایجاد روانکارها اعم از روغن‌ها ارائه می‌دهد.

می‌دانید چند نوع ادتیو یا همان افزودنی داریم؟ بارها در خصوص ترکیبات روانکارها و تاثیرات آنها صحبت کردیم. بنابراین برای ما بدیهی است تمامی روانکارها از ترکیب روغن پایه با مواد افزودنی تشکیل می‌شوند که هریک خواص منحصر به فرد خود را دارند.

برخی افزودنی‌ها در روغن موتور

کارکرد روغن موتور چیست؟

برای درک بهتر این که روغن موتور چه کار می‌کند، مهم است بدانید چرا از آن استفاده می‌شود:

  • کاهش اصطکاک و سایش: رایج‌ترین و ضروری‌ترین عملکرد روغن موتور به حداقل رساندن اصطکاک و سایش بین قطعات است. روان‌کننده‌ها یک لایه روغن روی سطوح فلزی تشکیل می‌دهند تا اصطکاک را کاهش دهند. کاهش اصطکاک از گرم شدن و سایش بر روی سطوحی مانند یاتاقان موتور جلوگیری می‌کند.
  • تمیز نگه‌داشتن: تمیز نگه داشتن قطعات موتور یکی دیگر از وظایف اصلی روغن موتور است. برای حفظ پاکیزگی داخلی، روغن موتور آلاینده‌ها را در سیال معلق می‌کند و از چسبیدن آلاینده‌ها به اجزای موتور جلوگیری می‌کند. روغن‌های پایه به کار رفته در این محصولات دارای درجه حلالیت متفاوتی هستند که در ایجاد پاکیزگی داخلی موتور نقش دارند. منظور از حلالیت توانایی یک سیال برای حل کردن آلاینده‌های  جامد، مایع یا گاز است.
  • خنک کردن: کاهش اصطکاک گرما را در قطعات متحرک به حداقل می‌رساند و این امر دمای عملکرد کلی تجهیزات را کاهش می‌دهد. روان‌کننده‌ها همچنین گرما را از سطوح تماس جذب  و آن را به مکانی برای پراکندگی ایمن مانند مخزن روغن منتقل می‌کنند. قابلیت انتقال حرارت به ویسکوزیته روغن پایه بستگی دارد. روغن‌های سبک‌تر تمایل دارند گرما را با سهولت بیشتری منتقل کنند.
  • ایجاد مهر و موم: روغن موتور در مکان‌هایی مانند محفظه احتراق به عنوان یک مهر و موم دینامیک عمل می‌کند. این ویژگی کمک می‌کند تا حلقه‌های پیستون در برابر دیواره سیلندر محکم بمانند تا از آلودگی روغن توسط گازهای خروجی داغ جلوگیری شود و فشرده‌سازی موتور به حداکثر برسد. یک مهر و موم خوب همچنین به جلوگیری از خروج روغن از محفظه احتراق کمک می‌کند که در کاهش مصرف روغن نقش دارد.
  • کاهش شوک: یکی دیگر از وظایف اصلی روغن موتور، مهار ضربه شوک مکانیکی است. یک فیلم روان‌کننده قوی می‌تواند در برابر پارگی مقاومت کند. با کاهش ضربه مکانیکی به قطعات، سایش و نیروهای آسیب‌رسان به حداقل می‌رسد و طول عمر کلی قطعه افزایش می‌یابد. یک مثال عالی از شوک میرایی روغن موتور در جعبه دنده موتور سیکلت است. اگر روغن ویسکوزیته خود را از دست بدهد و نتواند یک لایه قوی و ضخیم روی دنده‌ها تشکیل دهد، می‌تواند منجر به تعویض با صدای بلند و نامرتب شود که این مطلوب هیچ راننده‌ای نیست.
  • جلوگیری از خوردگی: یک روغن موتور خوب باید توانایی جلوگیری یا به حداقل رساندن خوردگی اجزای داخلی را داشته باشد. برای انجام این کار روغن یا از نظر شیمیایی محصولات خورنده را خنثی می‌کند یا مانعی بین اجزا و مواد خورنده ایجاد می‌کند.
  • انتقال انرژی: از آنجایی که روان‌کننده‌ها تراکم‌ناپذیر هستند، می‌توانند به عنوان یک واسطه انتقال انرژی مانند تجهیزات هیدرولیک یا بالابرهای سوپاپ در موتور خودرو عمل کنند. سیستم‌های زمان‌بندی متغیر سوپاپ در بسیاری از موتورهای جدیدتر نیز از روغن موتور به‌عنوان سیال هیدرولیک برای فعال کردن اجزا استفاده می‌کنند. این حیاتی است که روغن تمیز بماند و ویسکوزیته را حفظ کند تا به اندازه کافی بتواند این نقش را ایفا کند.

 

نقش فیلترهای روغن در کارکرد روغن موتور چیست؟

انواع مختلفی از آلاینده‌ها وجود دارند که می‌توانند وارد روغن موتور شوند و اکثر آنها پتانسیل تخریبی دارند. این‌ها شامل آب، گلیکول، سوخت، روغن نامناسب، کثیفی، زباله‌های ناشی از سایش و غیره است. آلاینده‌های جامد به طور کلی به عنوان مخرب‌ترین آلاینده‌ها شناخته می‌شوند. فیلتر روغن یک جز ضروری در سیستم روغن‌کاری موتور احتراق داخلی است که وظیفه اصلی آن حذف آلاینده‌ها و ناخالصی‌ها از روغن موتور هنگام گردش در موتور است. فیلتر روغن نقش مهمی در حفظ پاکیزگی و کارایی روغن موتور دارد که به نوبه خود به محافظت از اجزای داخلی موتور و افزایش عمر آن کمک می‌کند. نحوه عملکرد فیلتر روغن به شرح زیر است:

  • فیلتراسیون: همانطور که روغن موتور از طریق موتور پمپ می‌شود، آلاینده‌ها و ذرات مختلفی مانند خاک، قطعات فلزی، رسوبات کربن و لجن را با خود حمل می‌کند. فیلتر روغن به طور استراتژیک در مسیر گردش روغن قرار می‌گیرد و با یک محیط فیلتر که معمولاً از کاغذ چین‌دار، الیاف مصنوعی یا ترکیبی از مواد طراحی شده، این آلاینده‌ها را به دام می‌اندازد.
  • حذف آلاینده: هنگامی که روغن از فیلتر عبور می‌کند، محیط فیلتر ذرات نامطلوب را می‌گیرد و در حالی که اجازه می‌دهد روغن تمیز از آن عبور کند، ذرات نامطلوب را حفظ می‌کند. این فرآیند به طور موثر ناخالصی‌ها را از روغن حذف و از گردش آنها در موتور و ایجاد آسیب جلوگیری می‌کند.
  • حفظ کیفیت روغن: با حذف آلودگی‌ها، فیلتر روغن به حفظ کیفیت روغن موتور کمک می‌کند. روغن تمیز برای کاهش اصطکاک، خنک کردن موتور و جلوگیری از سایش و پارگی اجزای حیاتی موتور بسیار مهم است.
  • تعویض فیلتر: با گذشت زمان، محیط فیلتر با آلاینده‌های به دام افتاده اشباع می‌شود و کارایی آن کاهش می‌یابد. بنابراین برای اطمینان از حفاظت مداوم از موتور، لازم است فیلتر روغن را به طور مرتب تعویض کنید.

فیلترهای روغن در انواع و اندازه‌های مختلف برای طراحی و کاربردهای مختلف موتور وجود دارند. دو دسته اصلی فیلترهای روغن وجود دارد:

  • فیلترهای روغن چرخشی: رایج‌ترین نوع فیلتر روغن هستند. آنها معمولا یک قوطی استوانه‌ای با رزوه‌هایی هستند که روی بلوک موتور پیچ می‌شوند. تعویض فیلترهای چرخشی در طول تعمیر و نگهداری معمولی نسبتاً آسان است.
  • فیلترهای روغن کارتریج: در برخی از موتورها، به ویژه موتورهای قدیمی یا بزرگتر، فیلتر روغن از یک عنصر فیلتر قابل تعویض تشکیل شده است که در داخل محفظه فیلتر دائمی قرار دارد. عنصر فیلتر کارتریج در هنگام سرویس فیلتر جدا شده و جایگزین می‌شود.

تعویض منظم فیلتر روغن همراه با روغن موتور برای حفظ سلامت و عملکرد موتور ضروری است. غفلت از تعویض فیلتر روغن مسدود شده یا ناکارآمد می‌تواند منجر به کاهش جریان روغن، روغن‌کاری و آسیب احتمالی به موتور شود. بنابراین پیروی از توصیه‌های سازنده برای تعویض روغن و فیلتر ضروری است تا اطمینان حاصل شود که موتور شما کارایی و دوام بیشتری دارد.

کارکرد روغن موتور

از کجا بفهمیم روغن موتور باید عوض شود؟

فرکانس تعویض روغن موتور خودرو به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله برند، مدل خودرو، نوع روغنی که استفاده می‌کنید، عادات رانندگی شما و توصیه‌های سازنده. با این حال، چند دستورالعمل کلی وجود دارد که باید در نظر گرفته شود:

  • توصیه‌های سازنده: مطمئن‌ترین منبع برای تعیین فواصل تعویض روغن، دفترچه راهنمای خودرو شما است. تولیدکنندگان بر اساس مهندسی و آزمایشات خود، فاصله زمانی تعویض روغن توصیه شده را مشخص می‌کنند. این فاصله معمولاً از هر 3000 تا 10000 مایل (4800 تا 16000 کیلومتر) یا هر 3 تا 12 ماه بسته به نوع خودرو و روغن متغیر است.
  • نوع روغن: نوع روغنی که استفاده می‌کنید نیز بر فاصله تعویض تاثیر می‌گذارد. روغن‌های معمولی معمولاً در مقایسه با روغن‌های مصنوعی نیاز به تغییرات مکرر دارند. روغن‌های مصنوعی به طور کلی محافظت بهتری ارائه می‌دهند و بیشتر دوام می‌آورند.
  • شرایط رانندگی: اگر به طور منظم در شرایط سخت رانندگی می‌کنید، مانند گرمای شدید، سرما یا ترافیک توقف و حرکت، ممکن است نیاز به تعویض مکرر روغن داشته باشید. بکسل کردن بارهای سنگین یا رانندگی در خارج از جاده نیز می‌تواند فشار بیشتری به موتور وارد کند و نیاز به تعویض مکرر روغن داشته باشید.
  • سیستم‌های نظارت بر عمر روغن: برخی از خودروهای مدرن مجهز به سیستم نظارت بر عمر روغن هستند که شرایط رانندگی و کیفیت روغن را تجزیه و تحلیل می‌کنند تا توصیه های دقیق‌تری برای زمان تعویض روغن ارائه دهند. از راهنمایی ارائه شده توسط این سیستم‌ها حتما استفاده کنید.
  • بررسی منظم: این یک تمرین خوب است که سطح و وضعیت روغن خود را به طور منظم، حتی در بین تعویض‌های برنامه‌ریزی شده روغن بررسی کنید. اگر متوجه شدید روغن کم است یا بیش از حد کثیف است زودتر آن را تعویض کنید.
  • ترجیحات شخصی: برخی از دارندگان خودرو ترجیح می‌دهند روغن خود را بیشتر تعویض کنند تا خیال‌شان راحت شود، در حالی که برخی دیگر ممکن است به حداکثر فاصله زمانی توصیه شده سازنده نزدیک‌تر شوند.

اگر روغن خود را بیشتر از حد لازم تعویض می‌کنید، به خودروی شما کمکی نمی‌کند. ضرری هم ندارد، اما پول، زمان و منابع خود را هدر می‌دهید. همچنین به خاطر داشته باشید که دور ریختن روغنی که هنوز قابل استفاده است به محیط‌زیست فشار وارد می‌کند. نکته مهم در تعویض روغن این است که به خاطر داشته باشید هر چند وقت یکبار روغن خود را تعویض می‌کنید، ممکن است نیاز به تعویض فیلتر روغن هم وجود داشته باشید. دفترچه راهنمای خودرو خود را بررسی کنید تا ببینید فیلتر روغن چند وقت یکبار نیاز به تعویض دارد.

کارکرد روغن موتور ایرانول 17000، 7000 و 9000
بیشتر بخوانید

برای درک بهتر بازه تعویض روغن توصیه می‌کنیم مقاله “کارکرد روغن موتور ایرانول 17000، 7000 و 9000” را مطالعه بفرمایید.

آیا عمر مفید و مناسب‌ترین زمان کارکرد روغن موتور ایرانول 17000، 7000 و 9000 را می‌دانید؟ همیشه مهم‌ترین سوال در خصوص انواع روغن موتور، میزان کارکرد آنهاست زیرا در واقع روغن موتور به نوعی مایع ادامه حیات خودروی شما محسوب می‌شود و فعالیت موتور که بخش اصلی خودرو است را تضمین می‌کند.

بنر تماس با ما ورژن 7

چطور باید روغن موتور را تعویض کرد؟

اگر قبلا روغن خود را عوض نکرده‌اید، امیدواریم این راهنما بتواند در یادگیری و درک شما درباره نحوه تعویض روغن خودرو مفید باشد:

  • دستورالعمل‌های سازنده را در نظر داشته باشید: تعویض روغن هر خودرویی متفاوت است. از نظر نوع روغن مورد نیاز، مقدار یا ترکیب، بسیار مهم است که دستورالعمل‌های سازنده خود را در نظر داشته باشید. به عنوان مثال، اگر روغن اشتباهی در خودروی خود بریزید، می‌تواند منجر به کاهش روغن‌کاری و به طور کلی کوتاه‌تر شدن عمر موتور شود. وقت بیشتری را صرف تحقیق کنید که بدانید ماشین شما به چه چیزی نیاز دارد.
  • از وزن مناسب اطمینان حاصل کنید: همه موتورها وزن روغن خاصی دارند که باید در هر موتور خاص استفاده شود. در بیشتر خودروهای مدرن وزن را روی درپوش روغن زیر کاپوت نشان می‌دهند. اگر نه، ممکن است یک برچسب کوچک وجود داشته باشد که مشخص کند موتور شما به چه چیزی نیاز دارد. وزن روغن شما باید همیشه با وزن توصیه شده توسط سازنده مطابقت داشته باشد.
  • ابزار محافظتی مناسب استفاده کنید: هنگام تعویض روغن در خانه، ضروری است که تجهیزات و لوازم حفاظتی مناسب برای اطمینان از تعویض ایمن، تمیز و بدون استرس داشته باشید. ایده خوبی است که دستکش لاستیکی بپوشید و تعداد زیادی حوله تمیز در دسترس داشته باشید تا روغنی که ممکن است با آن تماس پیدا کنید را به سرعت پاک کنید. همچنین، توصیه می‌کنیم از یک برزنت یا چیزی شبیه به آن در زیر تشت روغن استفاده کنید تا از نشت‌های نامطلوب محافظت کنید.
  • بگذارید ماشین شما خنک شود: هر زمان که قصد دارید کاری روی وسیله نقلیه خود انجام دهید باید از خنک شدن ماشین مطلع شوید. اگر می‌خواهید روغن را گرم کنید، می‌توانید ماشین خود را به مدت 2 دقیقه روشن کنید تا روغن گرم شود تا به راحتی جریان یابد، اما نه به اندازه‌ای که باعث آسیب شود.
  • از ابزار مناسب استفاده کنید: برای مثال شما به ظرف تخلیه مناسب نیاز دارید. همچنین جدا کردن فیلترهای روغن می‌تواند بسیار دشوار باشد، به خصوص اگر دستان شما با روغن پوشانده شده باشد. در این مورد نیز به ابزارهایی مانند آچارهای گیره‌دار یا آچارهای قابل تنظیم 3 فک نیاز دارید.
  • از مهر و موم فیلتر اطمینان حاصل کنید: یکی از رایج‌ترین اشتباهات تعویض روغن، خشک نشدن فیلتر روغن جدید است. هنگامی که فیلتر جدید دوباره مرطوب شود، آب‌بندی ضعیف می‌شود که می‌تواند منجر به شل شدن و نشتی فیلترها شود. همیشه اطمینان حاصل کنید که فیلتر را تا نیمه با روغن پر کنید و سپس کمی دور فیلتر پخش کنید تا از مهر و موم کامل اطمینان حاصل شود.
  • روغن را به درستی وارد موتور کنید: استفاده از یک قیف موثر و ریختن روغن در زاویه صحیح به این امر کمک می‌کند. همیشه مطمئن شوید که دهانه را طوری بچرخانید که در بالا، روی قیف قرار گیرد و به آرامی شروع به ریختن کنید. این کمک می‌کند تا اطمینان حاصل شود که هوا هنگام ریختن روغن در موتور باعث ایجاد مشکل نمی‌شود.
  • روغن قدیمی را مسئولانه دور بریزید: روغن موتور مستعمل همیشه باید به درستی و مسئولانه دور ریخته شود. بسیاری از مغازه‌های خودروهای محلی ممکن است بتوانند این روغن را بگیرند و به درستی بازیافت و یا تصفیه کنند.
انواع دستگاه تصفیه روغن سوخته
بیشتر بخوانید

توصیه می‌کنیم مقاله “انواع دستگاه تصفیه روغن سوخته” را در این مورد مطالعه بفرمایید.

آیا می‌دانید چند وقت یکبار باید از دستگاه‌های تصفیه روغن استفاده کنید؟ آیا یک دستگاه تصفیه روغن می‌تواند از پس فیلتراسیون تمام انواع آلودگی‌ها برآید؟ چند وقت یکبار باید فیلتر موجود در دستگاه تصفیه روغن را تعویض کرد؟

و اما چه می‌شود اگر از روغن موتور نامناسب استفاده کنیم؟

همه به خوبی آگاهید اگر گروه خونی اشتباهی برای فرد تزریق شود چه اتفاقی می‌افتد؛ بی شک این اتفاق می‌تواند کشنده باشد. به همین ترتیب روغن موتور رگ حیاتی موتور محسوب می‌شود و استفاده از نوع نامناسب آن می‌تواند عواقب به همان اندازه فاجعه‌باری داشته باشد. اگر از روغن نامناسب استفاده کنید باید منتظر چنین عواقبی باشید:

  • نشت روغن: استفاده از روغن موتور اشتباه می‌تواند باعث نشت روغن شود زیرا روغن موتورهای مصنوعی مختلف ویژگی های جریان متفاوتی دارند. عوامل مختلفی می‌تواند باعث نشت روغن شود. برای مثال استفاده از روغن مصنوعی به جای روغن معمولی در خودروهای قدیمی می‌تواند باعث نشتی شود و اگر روغن بیش از حد رقیق باشد، روغن کاری و محافظت کافی را برای آن فراهم نمی‌کند. نشت روغن یک مشکل مهم  است که باید در اسرع وقت آن را پیگیری کنید.
  • گرمای بیش از حد موتور: اگر از روغن توصیه شده برای موتور خود استفاده نکنید، گرمای بیش از حد ممکن است رخ دهد. کار روغن موتور فقط روانکاری قسمت‌های مختلف موتور نیست. همان‌طور که گفته شد مقداری از گرمای تولید شده توسط موتور را نیز جذب می‌کند تا اطمینان حاصل شود هیچ یک از قطعات بیش از حد گرم نمی‌شوند. استفاده از روغن غلیظ‌تر برخلاف توصیه سازنده می‌تواند منجر به جریان کمتر و عدم توانایی روغن در تعادل دما شود.
  • ناکارآمدی در سوخت: اگر بعد از تعویض روغن متوجه کاهش سوخت بهینه شدید، ممکن است به دلیل استفاده از روغن اشتباه باشد. استفاده از روغن موتور با ویسکوزیته بالاتر (روغن بسیار غلیظ) از آنچه توصیه می‌شود می‌تواند بازده سوخت را کاهش دهد. یک روغن بسیار چسبناک برای پمپاژ به انرژی بیشتری نیاز دارد و در نتیجه مصرف سوخت افزایش می‌یابد. برای غلبه بر مقاومت بالای قطعات متحرک، موتور شما باید سوخت بیشتری بسوزاند. تغییر به روغن نسبتاً رقیق‌تر باید منجر به بهبود راندمان سوخت شود. حتما از وزن و نوع مناسب روغن برای وسیله نقلیه خود استفاده کنید.
  • کاهش عمر موتور: روغن موتور اشتباه باعث آسیب به موتور می‌شود زیرا به درستی اجزای آن را روغن‍‌کاری نمی‌کند. این مورد منجر به تماس فلز روی فلز می‌شود زیرا قطعات متحرک روغن‌کاری نمی‌شوند. همچنین این احتمال وجود دارد که به یاتاقان‌های موتور، سطح سیلندر، پمپ روغن، پیستون‌ها و سایر قطعات آسیب برساند. در نتیجه این موارد باعث اختلال در عملکرد موتور شده و عمر موتور را کوتاه می‌کند.

جدا از همه این موارد استفاده از روغن موتور تقلبی نیز خطرات دیگری مانند احتمال آتش‌سوزی را به دنبال دارد.

روغن موتور اصل از کجا بخرم؟
بیشتر بخوانید

در این مورد توصیه می‌کنیم به مقاله “روغن موتور اصل از کجا بخرم؟” مراجعه کنید.

روغن موتور اصل از کجا بخرم؟ این روزها هزینه نگهداری و تعمیر موتور بسیار افزایش یافته و همین امر احتمال مواجه شما با محصولات تقلبی از جمله روغن‌های تقلبی را افزایش می‌دهد. روغن موتور اصلی به روغن موتوری گفته می‌شود که توسط سازنده خودرو یا سازنده موتور تولید و به فروش می‌‌رسد.

نتیجه‌گیری

در این مقاله همه آنچه که باید در مورد کارکرد روغن موتور بدانید را توضیح دادیم. بهترین جمع‌بندی این است که همواره به دفترچه راهنمای خودرو خود توجه داشته باشید و اطلاعات مربوط به نوع، وزن روغن و دفعات تعویض روغن مندرج در این دفترچه‌ها را جدی بگیرید.

 

منابع

  1. What is motor oil composed of? (2023, June 13). TotalEnergies in the United Kingdom  https://services.totalenergies.uk/what-motor-oil-composed
  2. Baker, J. (2021, November 18). What does motor oil do? AMSOIL Blog. https://blog.amsoil.com/do-you-know-the-seven-responsibilities-of-a-motor-oil/
  3. Automotive, P. B. C. B. (2020, July 8). 10 tips for a successful oil change. Christian Brothers Automotive. https://www.cbac.com/media-center/blog/2020/july/10-tips-for-a-successful-oil-change/
  4. What happens if you use the wrong engine oil? | WhoCanFixMyCar. (2021b, December 14). WhoCanFixMyCar. https://www.whocanfixmycar.com/advice/what-happens-if-you-use-the-wrong-engine-oil

سوالات متداول

 دفعات تعویض روغن به عوامل مختلفی مانند نوع روغن، شرایط رانندگی و توصیه‌های سازنده بستگی دارد. در گذشته قانون کلی تعویض روغن هر 3000 مایل یا سه ماه یکبار بود، اما با پیشرفت فناوری روغن و موتور، بسیاری از وسایل نقلیه می‌توانند بین تعویض روغن زمان بیشتری را طی کنند.

معمولاً مخلوط کردن انواع مختلف روغن موتور توصیه نمی‌شود مگر اینکه توسط سازنده روغن یا سازنده خودرو شما مشخص شده باشد. بهتر است به نوع روغن توصیه شده توسط سازنده خودرو خود پایبند باشید.

در مناطقی با تغییرات دمایی قابل توجه، استفاده از گریدهای ویسکوزیته مختلف روغن برای زمستان و تابستان رایج است. روغن‌هایی با ویسکوزیته کمتر  معمولاً برای دماهای سردتر توصیه می‌شوند، در حالی که روغن‌های ضخیم‌تر با ویسکوزیته بالاتر برای دماهای گرم‌تر مناسب هستند.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *